28.8.2013

Empiirisiä tutkimuksiaJäin eilen yksin ensimmäistä kertaa keinumäelle ja innostuin tekemään kaikenlaisia empiirisiä tutkimuksia.

Puhuin aiemmin isäni kanssa puhelimessa, joka epäili että yläkerran osalta seinässä olevat purut on varmasti painuneet niin pahasti, että sinne joutuu tekemään eristyksiä uudelleen. Aloin tutkia asiaa!

Makuuhuoneessa ja vierashuoneessa yläkerrassa on molemmissa ihan katonrajassa vanhat tuuletusluukut mitkä paljastui pinkopahvien alta purun aikana. Aikani ähellettyäni sain molemmat tiirikoitua kunnolla auki, ja katsottua sisään taskulampun kanssa.

Pienesti jännityksestä tärisevin käsin työnsin käteni tuuletusaukkoon, tai siis käytännössä seinän sisään, ja kokeilin missä asti kaukana ne purut on menossa. Kuvittelin etten edes kykene tuntemaan koko purukerrosta kun se on niin painunut. Mutta ei! Talo yllätti taas, ja purut eivät ole painuneet yhtään. Tai ehkä 5cm, vaikea sanoa kun en ole ollut niitä sinne laittamassa. Purukerros on tosi tiivis, ja alkaa heti tuuletusaukon alareunasta.

Olisi ollut isomman luokan juttu, jos sinne olisi lisäeristeitä tarvinnut alkaa puhaltamaan. Tai ei välttämättä iso, mutta uusi lovi siitä olisi tullut budjettiin. Mutta rakas talovanhus piti taas meidän puolia, ja on pitänyt meidän eristepurut ihan rutikuivina ja tiiviinä kerroksena ihan yläkerran katonrajaan saakka.

Talon seinät on hyvin paksut, ja niissä on tuplakerros purua, koska niissä on kaksi tuuletusväliä.  Rakenne menee niin, että ulkopuolella on rappaus ja maali, sitten tiilikerros, sen jälkeen ilmarako mikä on täytetty purulla, taas tiilikerros, sitten ilmarako ja puru, ja viimeisenä taas tiilikerros.

Meitä on kovasti peloteltu, että talossa tulee olemaan kylmä talvella, ja taas talossa asuneet ovat vakuuttaneet että se pitää hyvin lämpöä. Alan kallistua tuon viimeisen porukan puolelle. Eiköhän Keinumäki pidä meistä hyvän huolen.

Me aiotaan joka tapauksessa mennä yksi talvi niin, ettei muuteta tiivistyksissä tai eristyksissä mitään. Turha alkaa sotkemaan ennen kuin oikeasti tietää mitä tarvitsee korjata, vai tarvitseeko mitään. Toisekseen, liika tiivistäminen hyvin hengittävässä talossa voisi olla typerin temppu mitä voitaisiin tehdä. Pitäähän talon saada hengittää niin kuin se on alunperin suunniteltu.

Hyvä talo.

Annika

1 kommentti:

  1. Voi ajattleppa, kun ensi kesänä noihin puihin puhkeaa lehdet...:)

    VastaaPoista

Kerro, kysy, kommentoi! Me halutaan kuulla.