15.10.2013

Talo

Mä olen miettinyt paljon Keinumäen historiaa muutamana viime päivänä. Tai oikeastaan niitä rippeitä mitä meillä historiasta on tiedossa. Mm. alkuperäisiä talon piirustuksia on säilynyt uskomattoman hyvässä kunnossa! Mm. sana blueprint sai ihan uuden merkityksen.Talon on alunperin suunnitellut arkkitehti (tarkistan nimen kun pääsen käsiksi piirustuksiin) vuonna 1925. Piirustukset on päivätty vuoden 1925 kesäkuulle. Talon on rakennuttanut satulaseppä F. Malmström. Se kuka talon on fyysisesti rakentanut, on hämärän peitossa. Yläkerta on ollut olemassa jo ainakin 1926 siitä päätellen, että seiniin oli liisteröity tapetin alle sanomalehtiä joulukuun 1926 päivämäärillä.  Valmistumisvuosi on ollut 1928. Tätä me emme ole mistään tarkistaneet, mutta näin meille on kerrottu.Talon rakenne on poikkeuksellinen pientaloille Suomessa tuolta aikakaudelta. Kiviseinät ovat hyvin paksut, ja ne on muurattu niin, että seinän sisään jää kaksi ilmarakoa mitkä on täytetty puruilla. Tämä on varmasti yksi suurimmista syistä, miksi talo on säilynyt niin hyvin vaikkei se ole saanut keneltäkään aiemmin juurikaan apua.

Talo oli saman suvun omistuksessa n. vuoteen 2010 saakka, jolloin meitä edeltävä omistaja sen osti. Ikävä kyllä suku oli menettänyt kiinnostuksensa talon kunnossapitoon, tai korjaamiseen jo aikaisessa vaiheessa. Niinpä se on ollut tyhjillään ainakin 80- luvulla pitkähkönkin aikaa. Ihan tarkkaa tietoa ei ole. Keinumäellä oli luukut ikkunoissa siinä vaiheessa, kun se suvulta ostettiin.

Talo on ollut myös kerhokäytössä. Läheinen tehdas on vuokrannut taloa mm. harrastuskäyttöön. Vintiltä löytyy vieläkin yhdet kangaspuut joita täynnä Keinumäki on jossain vaiheessa ollut. Vastapäisessä navetassa on toiminut jo viimeiset 20 vuotta tehtaan henkilökunnan pyörittämä autokerho. Tämä toiminta jatkuu edelleen, niin että me olemme nykyisin heidän vuokranantajiaan.

Talossa on kaksi keittiötä (tai hellaa oikeastaan: toinen alakerrassa ja toinen yläkerrassa), joten oletus on, että talossa on ainakin jossain vaiheessa asunut kaksi perhettä.

Jossain vaiheessa alue kaavoitettiin niin, että Keinumäen yli oli tarkoitus vetää tie. Sama kaavoittaja tuli kuitenkin vuosia myöhemmin järkiinsä, ja pihapiiri, sekä talo suojeltiin.

Nyt siellä asumme me. Meidän ei missään nimessä ollut tarkoitus ostaa yhtään mitään vielä hetkeen. Toisin kävi. Ei voitu olla käymättä talolla, kun se tuli uudestaan ja uudestaan jossain vastaan. Kun käytiin, ei ollut enää tietä takaisin. Keinumäki on meidän molempien unelmatalo.

Tältä se näytti myyntikunnossa.

Olohuone alakerrassa

Olohuoneen pönttöuuni

Keittiö

Keittiön hella

Tuleva ruokailuhuone alakerrassa

Pikkuvessa

Meidän makuuhuone yläkerrassa

Vierashuone, ja siellä oleva hella

Portaikon ylätasanne

Satulaverstas kellarissa

Kellari

Miten ton olisi muka voinut ohittaa?

Mua kiinnostaa edelleen kaivaa lisää tietoa talon historiasta, ja siitä kuka siellä on asunut, varsinkin ennen 70- lukua. Meidän lupauksemme Keinumäelle on pitää siitä hyvää huolta. Onneksi kaava on nyt vahvistettu, ja talo suojeltu niin kukaan ei pääse enää uhkailemaan purkamisella.

Päin vastoin; nyt se elämä vasta alkaa.

Annika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, kysy, kommentoi! Me halutaan kuulla.