1.1.2014

Parempaa kun Napolissa!

Mä en tosin ole koskaan käynyt Napolissa, mutta Heli on ja osasi näin ollen arvioida meidän leivinuunissa käristetyn pitsan maailman parhaimpien pitsojen joukkoon. Enkä epäile yhtään! Oli todella hyvää. Miten sitä onkaan pitsanpaistajana pärjännyt ilman leivinuunia?

Haluaisin myös tässä yhteydessä kiittää ihanaa mummoani, joka jaksoi vastailla kyselevät lapsen kysymyksiin aikoinaan. Olisi huomattavasti kummallisempi tämäkin maailma ilman lapsuuden kokemuksia Kennäsmäellä, Parikkalassa. Perinteet jatkuu nyt Keinumäellä! Jotenkin se tuntuu tosi hyvältä. (Mummo ei kylläkään pitsaa paistanut...liekö sitä koskaan maistanutkaan?)

Sanotaan,että kaikki leivinuunit on yksilöitä. Me tullaan omamme kanssa jo aikalailla hyvin toimeen! Saisin varmasti jostain tekemisistäni kyllä paheksuvia katseita, mutta yritys ja erehdys taitaa olla tässäkin asiassa paras tapa oppia. Ensin vedin vanhat tuhkat uunista ulos. Me käytetään uunia myös pahvi/paperiroskiksena, niin siellä on yleensä aina jotain tuhkajäänteitä mitä siivota alta pois.

Sen jälkeen laitoin pohjalle kierrettyjä ilmavia sanomalehtiä, sekä puusilppua ja koivutuohia. Sanomalehti syttyy nopeasti ja palaa laajalla alueella, se kuitenkin sammuu paljon nopeammin kuin tuohet ja tikut. Paperi sytyttää tuohet, ja tuohet sytyttävät puut. 
Laitoin vain vähän puita aluksi ilmavasti aikalailla uunin etuosaan, että tuli saa enemmän happea. Kun ensimmäiset puut ovat syttyneet kunnolla ja palavat reippaasti työnnän ne peremmälle uuniin ja lisään taas ilmavasti puita niiden päälle ja eteen niin, että uunin koko pinta-ala on peitetty puulla. Tuntuisi, että uuni kuumenee niin tasaisimmin. 

Sillä aikaa kun ensimmäinen uunillinen puuta oli palamassa tehtiin me pitsataikina uunin eteen pyyhkeen alle kohoamaan. Ei tarvinnut kovin kaukaa lämmintä kohotuspaikkaa etsiä.Poltettiin uunissa parin tunnin ajan puita jatkuvasti. Varmaan yhteensä noin kaksi kokonaista uunillista. (N. 2 Ikea kassillista) 2-3h on meillä hyvä aika lämmittää. Odotteltiin että liekit sammuvat kokonaan ja "hämmennettiin" välillä hiiliä. Uuni on ihan turkasen kuuma kun hiilet alkaa menettää liekkejään...poltinkin rystyseni ihan vaan kuuman ilman ansiosta. 
Mä vedin hiilet pois siinä vaiheessa kun ne alkoi jo vähän mustua. Uunista olisi tullut paistamista varten puhtaampi jos ne olisi ottanut pois jo aiemmin, mutta koska ne kiikutetaan ulos halusin, että hiillos on jo vähän hiipumassa. Sitten vaan pitsat uuniin, paistetaan 3-4min ja avot! Ihan paras uudenvuoden aaton illallinen. Lisäksi koko torppa on ihanan lämmin. 
Hyvää uutta vuotta 2014 kaikille!

Annika

8 kommenttia:

 1. Näyttää todella herkulliselta tuo pitsa kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö! Voisin syödä tuota ruoaksi joka päivä. Helposti.

   Poista
 2. Leivinuunin pitsapohja on niiiin hyvää :) Mekin laitettiin leivinuuni just tulille ja hitsi : huomenna vasta pitsapäivä. Hmm, no voihan sen uunin lämmittää myös huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitsa on aina hyvä syy lämmittää uuni ;)

   Poista
 3. Muistan miten mammani veti aina tuhkat ja käkäleet hellaan joka oli uunin edessä...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tehtiin meilläkin! Mä kiikutan ulos heti, kun me ei hellaa kamalasti käytetä. Ainakaan toistaiseksi :)

   Poista
 4. Me tehdään kans leiviuunipitsoja. Joulukinkkukin on paistettu uunissa jo monta vuotta. Tänä vuonna ei edes lämpöjä mittailtu. Hyvä fiilis, kun ei tarvi laitta sähköuunia päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja miten hienoa, että ruoanlaitosta tulee samalla lämpöä kotiin :)

   Poista

Kerro, kysy, kommentoi! Me halutaan kuulla.