30.3.2014

Lapioi sitä maata

Linnut laulaa, piha alkaa vihertää ja aurinko paistaa, ihanaa! Seuraava ajatus: ai p**ka meille tulee KIIRE!

Sinivuokkoja meidän pihassa - voi sydän!
Omenapuiden leikkauksesta myöhästyttiin. Puut on jo silmuilla. No ehkä ne vielä yhden vuoden pärjää ilman leikkaamista, kun ei niitä ole kukaan varmaan 20 vuoteen leikannut. (tuo on puhdas veikkaus)

Mattimyöhäiset kävi eilen siemenostoksilla. Saatiin häälahjaksi mitä parhain lahjakortti puutarhamyymälään. Kävimme eilen ostamassa ison kasan siemeniä jotka on nyt istutettu ja odottelevat ikkunalaudalla itämistä. Taimikasvatus on meille molemmille vieras aluevaltaus, mutta toivotaan ettei se estä meitä perustamasta menestyvää omaa kasvimaata. Puolet siemenistä on suoraistutusta varten, joka on mummolan ajoilta vähän tutumpaa hommaa. Myös joka kesäiset perunasulkeiset lapsuudesta tulevat olemaan kovasti hyödylliset nyt!Koska eilen oli mahtava ilma (näyttäisi muuten olevan tänäänkin!) aloitettiin kasvimaan perustustyöt. Meidän piha on täynnä puita mikä hankaloittaa sopivan paikan löytämistä. Kasvimaan kun käsityksemme mukaan olisi hyvä olla mahdollisimman aurinkoisella paikalla. Mielellään niin, että aurinko pääsisi paistamaan siihen koko päivän. Meille jäi oikeastaan vain yksi vaihtoehto kasvimaan paikalle pihan reunalle. Siinä paikalla kasvoi vielä eilen pari pientä puuta, villivadelmaa ja muutama vähän huonovointinen marjapensas. Heli kaivoi marjapensaat ja vadelmat siirtämistä varten ylös, ja puut/risukot revittiin myös paikalta pois. Lisäksi vähän alempaa pitää kaataa pari koivua. Näin saadaan varjoa huomattavasti vähemmäksi tälle alueelle, eikä puut myöskään ime maasta kaikkia ravinteita. Saadaan samalla iso kasa polttopuita talvea varten. Kyseiset koivut on kuitenkin molemmat n. 20 metriä korkeita. Näillä toimenpiteillä aurinko paistaisi kasvimaalle ainakin suurimman osan päivää!


Toivottavasti he viihtyvät tässä paremmin. Tuoksusta pääteltiin, että kyseessä on mustaviinimarja.
Tarkemmin sanottuna kasvimaita tulee kaksi. Toiseen tulee pelkkää perunaa, ja toiseen paljon erilaisia kasviksia. Oman huolenaiheensa aiheuttaa etanat. Niitä on meidän pihalla ihan järkyttävät määrät. Ei siis yksi etana siellä täällä vaan etana etanan perään 20cm välein. Niitä kiipeilee seinillä, ja välillä niitä löytyy sisältäkin... Onko kenelläkään mitään vinkkiä miten etanat saisi pidettyä kasvimaalta pois? Jostain kuultiin että voisi auttaa jos levittää tuhkavanan kasvimaan ympärille. Onko kenelläkään kokemusta?

Seuraava vaihe, nyt kun kasvimaan reunat on kaivettu esille, on kaivaa maata ylös koko alueelta n. 20-30 cm syvyydeltä. Siihen tulee päälle uusi multa ja kanankakkaa. Maa sinänsä on tosi hyvä oloista ja mehevää. Kastematoja tulee vastaan koko ajan, mikä on yleensä hyvä merkki! Syy miksi maata vaihdetaan on ne tuhannet juuret ja rikkakasvit mitä pihalla kasvaa. Jospa maanvaihto hillitsisi rikkakasveja edes vähän. (voi olla kyllä turha toivo)Onneksi se kevät on nyt täällä.

Annika

2 kommenttia:

  1. Niinpä onneksi on jo täällä! Siis se kevät!!
    Kovasti touhua teillä riittää, mutta on se mukva syödä omaan maan satoa..:)

    VastaaPoista
  2. Onnea puutarhan laittoon. Kevät on ihana. Meilläkin puutarhahommia todella paljon ja kasvimaa aiotaankin toistaiseksi korvata lavankaulus istutuksilla.

    VastaaPoista

Kerro, kysy, kommentoi! Me halutaan kuulla.